Wanneer je je rijbewijs gaat halen heb je jezelf vast de volgende vraag gesteld. Wat kost een rijbewijs? Daarover vertellen we je graag meer. Want dat is niet zo simpel uit te leggen. De kosten voor een rijbewijs zijn namelijk van veel dingen afhankelijk en dat resulteert erin dat de prijs van een rijbewijs voor iedereen weer anders is.

Wat kost een autorijbewijs?

Bij een autorijbewijs bestaan de kosten uit een aantal verschillende onderdelen:

  1. Het theorie-examen en eventueel lesmateriaal;
  2. Het volgen van rijlessen;
  3. Het praktijkexamen bij het CBR;
  4. De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs.

De kosten van de examens bij het CBR staan vast. Voor 2021 zijn de tarieven als volgt vastgesteld. De kosten theorie examen auto in 2021 zijn €37 per theorie-examen. Het praktijkexamen kost €120. Voor mensen met faalangst is er de mogelijkheid om voor €168 een speciaal faalangst examen te kiezen. Dan zijn er daarnaast nog de kosten van de rijlessen zelf. In veel gevallen kun je als leerling kiezen om per les te betalen of juist voor een pakket waarbij een praktijkexamen zit inbegrepen. Bij Rijschool Boomsluiter bieden we allebei deze opties aan. Tot slot moeten nog kosten aan de gemeente betaald worden voor het aanvragen van het rijbewijs zelf, deze kosten variëren per gemeente.

Wat kost een motorrijbewijs?

Een motorrijbewijs, of A-rijbewijs, lijkt qua opbouw van de kosten heel erg op een autorijbewijs. Maar wat kost een motorrijbewijs? Goed om te weten is dat het theorie-examen voor 2021 ook hier €37 per keer kost. Daar komt dan nog het praktijkexamen bij, dit is tweeledig bij het A rijbewijs. Allereerst moet het praktijkexamen Motor voertuigbeheersing gedaan worden. In 2021 kost dit €69. Daarna moet je nog rekening houden met de kosten praktijkexamen motor verkeersdeelneming. Voor 2021 zijn deze kosten door het CBR vastgesteld op €123.

Ook in het geval van een motorrijbewijs zal je lessen moeten volgen. In de praktijk zijn dit er meestal wel wat minder dan nodig zijn bij een autorijbewijs. Vooral wanneer je al ervaring op de weg hebt zullen de kosten rijlessen voordeliger voor je uitvallen. Tot slot moet je na het behalen van al je examens ook weer kosten voor je rijbewijs betalen aan de gemeente. Deze variëren ook hier weer per gemeente.

Wat kost een scooter rijbewijs

Een scooterrijbewijs is wat eenvoudiger dan bovenstaande twee rijbewijs vormen. Maar ook hier zal je weer de nodige kosten moeten maken. Een theorie-examen kost je €37. Het praktijkexamen kost €124. Echter ben je bij een scooter rijbewijs meestal met een paar uurtjes rijles helemaal klaargestoomd om de weg op te gaan. De kosten scooter rijlessen zullen dus een stuk lager liggen, dat scheelt een hoop op de totale kosten. Tot slot moet je het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. De totale kosten komen hier dus een stuk lager uit dan bij een autorijbewijs of motorrijbewijs.

Overige kosten rijbewijs

Naast alle standaard kosten voor het behalen van je rijbewijs zijn er ook nog aanvullende situaties waarin je extra kosten kwijt kunst zijn. We sommen er een aantal voor je op:

  • Toeslag theorie-examen in het Engels: €5,50
  • Toeslag theorie-examen in de avond/het weekend: €5
  • Toeslag theorie-examen extra tijd: €12
  • Toeslag theorie-examen individueel doen: €58
  • Toeslag spoedafhandeling aanvraag: €23,10
  • Tussentijdse toets: €120 á €123

Al met al zijn de kosten voor een rijbewijs dus erg variërend en niet eenvoudig te benoemen. Je doet er dus goed aan om voldoende te sparen voor jouw rijbewijs zodat je niet halverwege hoeft te stoppen.

Rijbewijs halen bij Rijschool Boomsluiter

Wat kost een rijbewijs? Zo simpel is het dus niet om die vraag te beantwoorden blijkt nu omdat er veel factoren zijn die de kosten van je rijbewijs bepalen. Bij Rijschool Boomsluiter bieden we aantrekkelijke pakketten aan tegen gunstige prijzen. Deze pakketten bestaan uit een aantal lessen in combinatie met praktijkexamen. Bekijk onze mogelijkheden:

Alle prijzen voor toetsen en examens uit dit artikel komen van de site van het CBR.

Rijlessen in Gouda en omgeving

Naast onze autorijschool in Gouda heeft Rijschool Boomsluiter zich ook langzaam uitgebreid in de regio van Gouda. Voor autorijlessen kun je ook terecht in Bodegraven, Waddinxveen, Stolwijk, Zevenhuizen en overige plaatsen rondom Gouda.

Wil je meer informatie over onze
opleidingen?

Heb je nog vragen over een
opleiding of wil je  meer
informatie ontvangen?
Informatie aanvragen

Deze geslaagden gingen je voor...

Bekijk alle geslaagden

Meer weten? Bel ons op: 0182 527 450 of vraag ons om je terug te bellen!