Wat kost een autorijbewijs?

Het halen van je bewijs kost gemiddeld €3.125, maar dit is erg afhankelijk van het pakket of aantal lessen. Het kan dus zo zijn dat jij meer of juist minder kwijt bent, maar als je rekening houdt met dit bedrag zit je waarschijnlijk wel goed.

Om jouw persoonlijke lespakket samen te stellen adviseren wij een proefles aan te vragen. Zo kan een van onze instructeurs een nauwkeurige schatting maken van het benodigde aantal lessen, en een plan opstellen waarbij jij je uiteindelijke doel behaalt: het halen van je auto rijbewijs.

Autorijbewijs halen: alle kosten op een rijtje 

De kosten voor een rijbewijs zijn van diverse aspecten afhankelijk en dat resulteert erin dat de totale prijs van een rijbewijs voor iedereen anders is. De kosten van een autorijbewijs bestaan uit een aantal verschillende onderdelen:

 • De kosten voor de rijlessen zelf. Bij Rijschool Boomsluiter kan je als leerling kiezen om per les te betalen of juist voor een pakket waarbij een praktijkexamen zit inbegrepen. Het gemiddeld aantal lesuren voor het halen van het rijbewijs bedraagt ongeveer 43 rijlessen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in mei 2023). Onze gecertificeerde rijinstructeurs hebben veel ervaring waardoor ze een passend advies kunnen geven over het benodigde aantal lessen. Bekijk de prijslijst.

De kosten voor je rijbewijs in 2024 bestaan uit meer dan alleen de kosten voor je rijles. De kosten van de examens bij het CBR staan vast. Voor 2024 zijn de tarieven als volgt vastgesteld:

 • De kosten voor een theorie-examen auto bij het CBR zijn € 41,- in 2024. Voor een theorie-examen in het Engels, op een avond of in het weekend en een theorie-examen met extra tijd worden aanvullende kosten in rekening gebracht. 
 • De kosten voor een Gezondheidsverklaring bij het CBR zijn € 41,- in 2024. Hierna bekijkt het CBR of je gezond genoeg bent om auto te rijden.
 • De kosten voor een tussentijdse toets bedragen € 125,75 in 2024. De extra kosten voor een tussentijdse toets kunnen opwegen tegen het voordeel dat je ermee behaalt. 
 • De kosten voor een rijexamen bedragen € 125,75 in 2024.
   • De kosten voor het aanvragen van het rijbewijs bedragen in 2024 gemiddeld €44,65 exclusief spoedkosten. Bekijk de website van je gemeente voor de precieze kosten voor het aanvragen van je rijbewijs.


  Hoelang duurt het om een autorijbewijs te halen?

  Het behalen van je autorijbewijs is als het beklimmen van een berg; de snelheid waarmee je de top bereikt, hangt af van de aanpak die je kiest. Als je meer tijd beschikbaar hebt en de rijlessen dichter op elkaar liggen, zal het beklimmen van de berg naar je autorijbewijs een stuk sneller gaan dan voor leerlingen die minder lessen en daardoor langzamer vooruitgang boeken. De tijd die nodig is om je autorijbewijs te halen verschilt dan ook per persoon.

  Gemiddeld gezien kost het halen van je autorijbewijs tussen de € 2.000 en € 3.000 euro, maar dit is erg afhankelijk van hoe snel je alles oppakt tijdens de lessen. Het kan dus zo zijn dat jij meer of juist minder kwijt bent, maar als je rekening houdt met dit bedrag zit je waarschijnlijk wel goed.

   

  Prijzen autorijbewijs halen Rijschool Boomsluiter

  Theorieboeken€ 45
  Internet theoriecursus€ 50
  Praktijkles 60 minuten€ 60
  Tussentijdse toets€ 300
  Praktijkexamen€ 300
  Pakket B20
  20 uur rijles inclusief praktijkexamen
  € 1.460
  Pakket B25
  25 uur rijles inclusief praktijkexamen
  € 1.750
  Pakket B30
  30 uur rijles inclusief praktijkexamen
  € 2.040
  Pakket B35
  35 uur rijles inclusief praktijkexamen
  € 2.330
  Pakket B40
  40 uur rijles inclusief praktijkexamen
  € 2.620

  Autorijbewijs halen bij Rijschool Boomsluiter

  Wat kost een autorijbewijs? Zo simpel is het dus niet om die vraag te beantwoorden blijkt nu, omdat er veel factoren zijn die de kosten van je rijbewijs bepalen. Bij Rijschool Boomsluiter bieden we aantrekkelijke pakketten aan tegen gunstige prijzen. Deze pakketten bestaan uit een aantal lessen in combinatie met praktijkexamen. Ook voor een aanhanger rijbewijs of vrachtwagen rijbewijs helpt Rijschool Boomsluiter je op weg.
  Alles weten over de kosten voor je motorrijbewijs? Lees hier meer!
  Alles weten over de kosten voor je scooterrijbewijs? Lees hier meer!

  Naast onze autorijschool in Gouda heeft Rijschool Boomsluiter zich ook langzaam uitgebreid in de regio van Gouda. Voor autorijlessen kan je ook terecht in Bodegraven, Waddinxveen, Stolwijk, Zevenhuizen en overige plaatsen rondom Gouda. Neem gerust contact met ons op door te bellen of te mailen om zodoende de mogelijkheden te bespreken of bespreek het tijdens een kopje koffie op onze locatie in Gouda.

   

  Kauan Koot
  Kauan Koot
  2022-12-15
  In 1x geslaagd. Gezellige en zeer beleefde rij instructeurs. Complimenten, zeer tevreden!
  Ronald Hoeven Van Der
  Ronald Hoeven Van Der
  2021-10-12
  Bedankt voor de (levens) lessen
  Robert Wildemans
  Robert Wildemans
  2020-07-21
  Duidelijk verhaal
  Ankie de Wit
  Ankie de Wit
  2020-05-27
  Zeer fijne rijschool waar ze echt de tijd voor je nemen! Feedback word juist op een opbouwende manier gegeven, in plaats van afkraken. Fouten maken mag (binnen de kaders natuurlijk).
Proefles aanvragen

Wil je meer informatie over onze
opleidingen?

Heb je nog vragen over een
opleiding of wil je  meer
informatie ontvangen?
Informatie aanvragen

Deze geslaagden gingen je voor...

Bekijk alle geslaagden

Meer weten? Bel ons op: 0182 527 450